Khamis, 30 September 2010

Orang MalaYsia yg rasa2 Nk kena Pancung ni!!






ha cuba korang baca btul2 apa yg diorang mksodkan itu...korang rasa apa?? perghhh fuck!!! wei jgn ko hina tuhan dan nabi aku ar wei... walaopun aku ni xla seberapa nk baik tp xterdetik hati aku nk hina nabi dan tuhan aku..wei ko uh an MURTAD wei..suck!! pergi mampos ar wei..lao aku dapat jumpa ko aku xkan duduk diam weii....bunuh jer bgus...mak bapak korang x ajar ea?? mana agama korang?? korang tunggu ar balasan dari allah s.w.t...dasar kimon!!!


p/s : bertaubatlah wei seblum korang menemui ajal korang..bahasa sng korang nk faham MATI!!

sedihhhh!!! :( & gembira!!! :)

sedih berbaur gembira bila aku dapat markah digital logik ( 67/100 )..arghhh sedih yg teramat sangat2...mcm nk pecah ini dada....so hotttt...dan apa yg gembirakan aku adalah markah computer hardware ( 81/100 ) alhamdulillah dapat sejukkan hati nie ckit..tp aku xley duduk diam..aku kna usaha...aku nk daptkn 4 flat insyaallah..aku akan cuba yg terbaik wok!!..

ubat xdew?? mcm mana nie?? mati ar aku...sakit2...tp itu malam td..to CIK ZUKIA saya minta maaf datang lewat kelas cik bukan saya bgon lmbat tp sebb saya sakit...hehe.. aku dah xbole lau tiap2 hari aku mcm nie..tp aku juga degil!! sapa suruh aku minom ais?? arghh...aku nk gak ais...xdew ais xsedap...ermm tp aku xnk mati awal selagi aku xdpt DIPLOMA kesayangan aku... aku akan cuba yg terbaik....

kepada along : along aku sayang ko..jaga kesihatan ko baik2...aku dah anggp ko mcm abg aku..ko caring aku..mcam2 ko ajar kat aku...thanx a lot along

kepada amin ( manja ) : ko pun sama gak jaga kesihatan ko..jgn buat bnda yg mdtngkan sakit ko..makan ubat ikut yg ditetapkan..jgn jd mcm aku time sakit je makan time xsakit xmakan...

kepada yg lain : korang jagalah diri la yea..pasnie llau aku xdew usah dikenang..aku tao aku bnyk wat salah kat korang...knapa korang skarang dah jarang tegur aku?? aku ada wat salah??? maafkanlah aku...aku xmhu roh aku tergantung dilangit... lao ada yg xpuas hati kita jumpa dpan2..aku xsuka orang yg suka cakap blkang...biar aku sakit hati sementara...tp puas hati selamanya..k CLEAR???

p/s : aku harap aku dapat capai diploma sebelum aku pergi...

Isnin, 27 September 2010

TROubleshooting PC

Ok..ngam3x...to all yang xtao pasal error2 komputer korang bole la download dokumen yang aku lampirkan dibawah ni..terdapat bnyak error yang boleh korang rujuk untuk mengetahui komputer korang ada masalah apa...tapayalah korang susah2 g kedai tukar barang komputer baru sedangkan puncanya kerana HABUK.. aku tolong korang bukan apa..xnk ar korang asyik mgharapkan kedai je..sesetengah kedai uh cekik darah?? oppsss salah...cekik duit...apa kata korang blaja..dekat sini korang dah dapat jimatkan kos...kos korang bole buat benda lain..beli lolipop ke...beli aiskrim kew...bayar yuran kew...broadband kew..an3x... ok aku pun mals nk bercerita pnjang lebar...sebb mulut dan jari aku dah pnat..hehehe...korang download ar...

DOWNLOAD

P/s : kepada budak2 IT yg baru sem 1 uh elok ar korang download bg siapa yg xtao ar..k :-)

Sabtu, 25 September 2010

cakap x serupa bikin

Kambing dan ayam adalah kawan baik. Mereka berkawan sejak mereka baru dilahirkan lagi. Pada suatu hari,ayam telah menghiaskan dirinya dengan menyangkut manik-manik yang berkilauan pada setiap helaian bulunya. Tajinya diasah sehingga berkilauan dan berjalanlah ia menuju ke kediaman kambing. Tiba di kediaman kambing, ayam pun menyapa sahabatnya itu.

Ayam: Kambing, pekabo?

Kambing: Baik. Wah,ayam. Bukan main lagi kau. Kau nak ke mana hensem-hensem ni.

Ayam: Takde ke mana. Sesajalah nak tengok reaksi engko.

Kambing: Tapi kan ayam, macam mana pun ko berhias, ko jalan tetap kaki ayam,kan?

Ayam: Ko kutuk aku ye. Ko pun apa kurangnya.

Kambing: Apa?

Ayam: Nampak macam alim. Bela janggut. Tapi telur nampak…

salah tafsir

Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yang
begitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanya
minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari
itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupan
dan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak..

“Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini
kedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya
masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan
masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2.”

Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.

Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral
itu berenang2 di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arak
menggeletek lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2
muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.

“Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu
tunjukkan sebentar tadi??”

Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,

UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK…

Pengajaran : Cakap biar terang, bak kata-kata dalam filem P Ramlee……….

akta 15 undang2 malaysia..hahaha!!

Sepasang kekasih baru yang bekerja sebagai pekerja sosial.. Hamid dan
Rosni selalu bersama walau kemana jua.. Suatu malam ketika mereka berdua
keluar berdating…

Hamid : “Kita nak kemana nie?
Rosni : “Tak kisah la.. mana-mana pun boleh”
Hamid : “Apa kata kalau kita ke pantai..
Rosni : “Saya ok aje..”

Apabila sampai dipantai mereka berdua tidak keluar dari kereta.. merekahanya berehat sambil berbual-bual didalam kereta.. Mulanya berbual
biasa..
lama-kelamaan.. Hamid meletakkan tangannya di paha Rosni.. nampaknya
Rosni
tidak membantah.. Beberapa minit kemudian.. Hamid mengerakkan tangannya
beberapa inci ke atas… Rosni masih tidak membantah… hinggalah
akhirnya ketika Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci lagi.. Rosni berkata
dengan sopan.. “Abang Hamid… ingatlah pada akta 15 dalam perlembagaan
pekerja sosial” Setelah mendengarkan teguran Rosni itu.. Hamid terus
menarik tangannya menjauhi Rosni.. walaupun sebenarnya dia tidak berapa
ingat isi kandungan akta 15 itu..

Hamid : “Maafkan saya”
Rosni : “Tak apa”

Lalu mereka pulang… Di rumah.. Hamid terus masuk ke bilik dan membuka
buku perlembagaan pekerja sosial dan mencari akta 15.. lalu dia membaca
kandungannya…

“Teruskan Usahamu.. Jangan lakukan Separuh Jalan Sahaja”

kekasih ku seru!

Cerita ini mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama jimmy.dia ni org johor

Die ade awek name Julie.julie nih dok kt perlis..

Diorng nih xpnah jumpe sblom nih,juz msg n call aje..

Gamba pon diorng xpernah tengok sbb mereka hanya memakai nokia 3310i

Diorng da xthan nk jumpe sngat2

Diorng pon berpakat akn berjumpe pada hari raye pertama..

Dan diorng brcdang utj berjumpe di rumah julie..

Julie telah beritahu keluarga dia yg jimmy akan dtng beraya kerumah mereka..

Pada seminggu sebelom hari raye,Julie terlibat dgn satu kemalangan..

Mayat julie selamat dikebumikan. .

Seluruh keluarga Julie sngt bersedih atas pemergian Julie..

Julie di dapati terkoban dalam kemalangan tersebut..

Akan tetapi,jimmy tidak mengetahui hal ini..

Kebetulan,hp jimmy rosak pada hari kematian Julie..

Sehari sebelum raya,bru lah hp die siap dibaiki…

Apabila hp da ok,jimmy terus msg Julie..

Mesej yg dihantar oleh jimmy tersebut semua di'reply'..

Pada hari yg ditetapkan,dgn alamat yg pernah diberi oleh Julie kpd jimmy..

Jimmy bertolak dr johor pd subuh awl syawal,dan smpai di perlis pd ptng ari 2 juga dengan memandu kereta proton wira 1.6 kepunyaan kwn baiknya…

Bila smpai shj dirumah Julie,dia terus bagi salam dan memperkenalkan diri kepada ibu bapa Julie...

Ibu bapa Julie pon menyuruh jimmy duduk..

Mereka perbualan dgn bertnya tntang diri jimmy..tetapi mata jimmy terjenguk2 kearah dapur dan bilik2 yg ade dirumah tersebut kot2 ade Julie keluar atau menyorok dri dia..

Jimmy semakin tidak senang duduk..

Setelah lama berbual,jimmy pon tny pasal Julie kerana beliau tidak tahan nk berjumpa dgn Julie..

Ibubapa Julie menyarankan supaya jimmy banyak bersabar…

Jimmy semakin hairan,dan bertanya kepada ibubapa Julie,

"kenapa mak cik ngan pak cik??ape yg da berlaku pd Julie??"

"Julie telah meninggal dunia" kata ibu Julie..

Jimmy semakin kehairanan..

Jimmy bertanya"bila mak cik??sbb apa??"

Ibu bapa Julie pon menceritakan tentang hal kejadian..

Jimmy agak terkejut,Tetapi jimmy tidak percaya kerana beliau ade sms dgn Julie sebelum berangkat ke perlis

Jimmy pon tunjuk semua sms itu kpd ibu bapa Julie..

Setelah membaca dan melihat no telefon tersebut,ibu bapa Julie hairan kerana cara sms dan no telefon itu memng Julie yg punye…

Utk mendapatkan kepastian,ibu bapa Julie bawak jimmy ke tnah perkuburan Julie..

Jimmy maish x berpuas ati dan mengorek kubur Julie…

Memng betol Julie sudah mati dan berada didalm kubur tersebut..

Jimmy semakin hairan dan ketakutan…

Sebelum julie meninggal,julie telah berpesan kpd org tua die supaya kalo dia mati,tnm skali hp die sbb die terlalu syg kt hp nih..

Ibu bapa Julie turut menceritakan hal ini kepada jimmy..

Jimmy pon cuba sms Julie didepan ibu bapa Julie,

"awk ngah wat pe??"

Tidak lma kemudian,hp jimmy berbunyi dan ade satu sms diterima,apabila buka shj sms tersebut,kesemua mereka terkejut beruk kerana sms itu dibalas oleh Julie dan sms tersebut berbunyi

"xde wat papepon..awk da smpai ke??"

Jimmy semakin panic dan membalas "ibu bapa awk kata awk da MATI??"

Dan Julie pon balas "memng sy da meninggal.."

Jimmy cuba beraniakn dri dan membalas semula sms tersebut dgn "ABES 2,MCM MANE AWK BOLEH BALAS SEMUA SMS SY??"

Tidak lama kemudian,hp jimmy pon berbunyi lg...

Kesemua mereka menjadi semakin panik,takut dan mcm bermain difikiran mereka semasa jimmy hendak membaca sms tersebut...

Apabila mereka baca sms tersebut,mereka jd terkejut BEROK & kehairanan n terpinga-pinga…

Kerana sms etrsebut berbunyi

"DIGI ADA DIMANA-MANA" hahahahahahahaha

perbualan di voicemail

Perbualan di voicemail
Hello sayang... Kenapa sayang tak nak angkat telefon bila abang call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lama2 sangat.. betui... abang tersangatlah rindu kat sayang... .. walaupun muka abang ni agak macho dan comel... . janganlah sayang jeles kat abang kalau2 ada awek lain yang asyik pandang2 dan senyum2 kat abang masa kita pergi dating... . biasa la itu... Apa... tak muat kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... Kenapa la tak muat pulak... . janganlah sayang risau... . duit cincin yang sayang bayarkan tadi..esok2 abang bayarla balik kat sayang... .. sayang pun sedia maklum... .abang bukannya tak ada duit.. tapi duit tu abang dah belikan graphic card baru kat pc abang... . RAM pun abang dah beli yang baru... tambah lagi sekeping... kasi power sikit... . tu belum masuk nak tukar harddisk baru lagi tu... . abang tau sayang marah sebab abang yang selamba katak saja melompat longkang depan kedai apek tu tadi tanpa menunggu sayang melintas titi... . bukan abang tak gentleman.. tapi abang cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana... maafkan abang... tobat, lain kali abang tak buat lagi... ... . Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi... sorry la... abang ingatkan nak test saja mee goreng sayang itu... . soksek..soksek... masa sayang pergi toilet.. tak perasan pulak..dah habis... sedaaaaaaappppp... .!! tapi kan abang dah ganti dengan roti canai kosong abang?? tak sedap ke roti canai kosong tu udah lah tu... . janganla merajuk lama lama... Oh yaa..!! henset kita ni kita tukar dulu la yee... abang pinjam jaap henset sayang... nanti abang tukaq la balik... . sayangkan ada handbag besar.. senang nak simpan henset abang yang besar tu... Hehehehe .. henset sayang kecik... boleh abang simpan dalam kocek abang... ... ... Betuuuul... ... ! semalam abang dah booked tiket cerita Salon itu... . abang ingat la kan... cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la... .. pasal tu la tiket dah habis... .. lagi satu... . sampin dan songkok ayah sayang yang abang pinjam untuk hari raya aritu... kira pinjam terus la yee... . boleh jugak guna masa hari nikah kita esok2... .. bukan abang tak nak beli baru... tapi sayang la... benda elok lagi... . buat apa nak beli baru kannn... tapi sayang jangan bagitau kat ayah sayang pula... .. ayah sayang sure tak perasan punya sebab nanti abang dye la sampin tu dengan warna lain... . buat masa ni motor abang masih dalam wokshop.. entah apa entah pomen tu buat tak siap2 lagi.. jadi Gen2 sayang ni... kira abang pakai dulu la yee untuk pergi kerja... . sayang bukan tak tau... tempat kerja abang kan jauh... . sayang pergi kerja naik LRT pun bolehh... .. lagi satu... besok sampai kat opis sayang nanti... ..sayang tolong bank- inkan RM300 kat akaun abang ye.. bukan apa... ... Gen2 sayang ni kuat mentekedarah minyak betuii... . motor kapcai abang pun tak begini... ... . okeyla sayang... ... dah cakap lama ni... .. jangan lupa top up kan prepaid abang nii... ... esok2 senang abang nak call sayang lagi.. bye-byee... .

lawak malam pertama

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara
semuanya berkampung disini. Gelak ketawa,
gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin
isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara
sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?"
sapa Pak Ucu. "Orang muda bang Aji, biarlah. Air
dah penuh kat kepala tu." sahut PakTam disambut
hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah
sungguh keadaan diluar walau jam sudah
menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke
tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil
pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat
luar tu." Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.
Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu.
Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi.
Tanda sanak saudaraku telah pulang dan
keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku
selak rambut ikal yang menutupi telinganya lalu
membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya
untuk menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih
belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup
dahinya yang mulus. Semerbak harumnya
menusuk deria bauku. Akanku tunaikan
tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-
jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku
tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg...."

"Tik..tik..tik..tik..."

"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana
memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala
macam bunyi yang ada, aku membuka lampu.
Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku.
Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan
semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku
terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut
rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya
terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad
berbunyi... Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-
gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami
potong stim. Ikhlas dari : Pernas of 03/06, UUM.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong
stim betullah.Baru jer nak Intro, blum baca doa lagik..huhuhuhu....
dengki la diorang kat aku sebab dah kawin...

TAMAT!!

cerita lawak : mengandong

Seorang lelaki yang badannya gendut naik kereta
api. Penumpang sangat penuh maka lelaki itu
terpaksa berdiri. Dia merasa ada yang
menyenggolnya lalu lelaki itupun melihat
kebelakang. Ada seorang ibu hamil yang juga
sedang berdiri. Melihat wanita hamil itu maka
lelaki bertanya pada wanita itu :

Lelaki: Hi... kakak hamil ya ?
Ibu hamil : Iya udah tahu tanya lagi (kata wanita
dengan nada kesal)

Lelaki: Isinya orang ya, kak ?
Ibu hamil : Iya (dengan nada kesal, lalu
bertanya)Encik hamil juga ya?

Lelaki: Iya (Sambil ketawa)
Ibu hamil : (Karena merasa jawaban lelaki itu
tidak sopan dia melanjutkan pertanyaannya) Isinya
orang ya?

Lelaki: Bukan, isinya anak gajah (sambil ketawa lagi).
Ibu hamil : (terkejut, lalu ketawa)

Lelaki: Laa... kenapa ketawa? (dengan bingungnya)
Ibu hamil : Oh isinya anak gajah, ya... patutlah
belalainya keluar( sambil menunjuk seluar lelaki
yang lupa dikancing)

Lelaki:???????????

Happy bufday to En. Faizal, along & nabieha

HOhohohoho!! happy bufday!!! KECEPEKKK!! kek kena kat muka..hahaha..,mcm2 ragam abg dan akak2 ku sekalian.. huhu..ok apa2 hal dulu aku ( adik ) nk minta maaf sebb dah dua hari kot xdapat update blog disebbkan maslah kesihatan..orang2 tertntu je faham aku sakit apa..huhu...

ok 23/09/2010 berlakunya peristiwa yang tidak disangka2 oleh encik faizal, abg long dan kak bieha..mulanya en.faizal baru nk ajar kitaorang sujek matematik..tetapi bile dia nk mengajar je..HAPPY BUFDAY TO YOU!!2x HAPPY BUFDAY TO en faizal,along dan bieha...HAPPY BUFDAY TO YOU!!!..hahaha dengan senyuman abg long,kak bieha dan en. faizal sampai ke telinga..hehe..selepas daripad itu kitaorang pun berlari2 melarikan diri daripada krim dan tepung..haha muka semua dah mcm kuih tepung yg dah nk digoreng jew..hehe..hari itulah hari yg paling istimewa dan mengembirakan aku..huhu..

 Dari kiri bob,kemal,aku, dan En.faizal
 sapa curi kek ni??? 
 Mkanan ringan yang bakal dicuri oleh seseorang ( aku dpat cap tangan )
 posing time..kak sofia jgn perasaan ea..orang amik gmbar kita bukan akak..hahhaa..jangn marah
 aku tengah membajet comel tapi xbole!! 
 salah seorang ketua red indian..brrrrrrrr!!!(iklan coke)

 Ini merupakan anak didik red indian..bieaha mcm xpuas hati ngn fiza jew...tp fiza yg dalam ketajutan membuat muka ceria..

 en faizal diapit oleh shima, fiza,ayu (ahli red indian ) dan bieha
 time  ni upacara tepung tawar..haha..hbis semua orang kena tepung..siapa yg melarikan diri akan terus dikejar hingga jayanya..

 gmbar ini ditangkap oleh mamarazzi...gmbar panas diatas hnya untk keluaran blog sahaja..
Tok wan telah bermain polis entry one to jaga dengan nenek tp nenek tidak dapat mengejar tok wan..nenek meminta bantuan salah seorang pasukan red indian untuk menangkap tok wan dan akhirnya tok wan telah dibanteras dengan jayanya..hahaha!!
 setelah menyepahkan kelas sekarang masanya budak2 milo mengemas kelas ini
 ah cong bejalan dengan semangat untuk mengemas kelas...ah cong merupakan salah seorang budak milo yg bertugas mengemas kelas                         

ah cong tengah membetulkan kerusi yg patah setelah diduduki oleh bob..
 abg ami auuuuwww!!! temgah mnyapu ke;as sampil diperhatikan oleh ah cong dan kak da..yang pakai baju biru itu bergosip ke?? kemas ar wea!!
 sesi bergamabar dengan budak2 milo..(nk jugak bergambar)
 krew budak2 milo..
 abg botak2x!!! ditengah jalan...pegang pnyapu sambil berkaraoke
 sesi fotografi bersama along(mangsa bufday)
 aik?? mcm mana ika ley ada ini?? impossible
 along dengan ayu..( couple bahagia )
 ika melarikan diri agar mukanya yg cantik tidak terkena tepung atao krim...lari2x jgn xlari..
 dari kiri ika, ayu, along,aku,wani,bob,syahrain,hilmi,akmal,dan ah cong
perhatikan gambar bob...bob GAY kew?? knapa dia nk jilat aku??eeuuuwww..ha baru teringat kat pp aku an ada krim so dia nk krim uh kot...betapa  sweetnya muka aku an sampai ada orang nk jilat muka aku..( bob dalam mood kelaparan ketika itu ) 
 akim merupakan mangsa yang tidak mengetahui apa2..haha xpasal2 kena tepung..sory akim
 akim berfikir mcm mana nk kenakan diorang nie sambil mengaru kepala yg banyak kutu
 mood : lepak...kepenatan!!
along tersenyum kerana bukan dia saja mangsa keadaan tetapi akim juga..

p/s : akak2 dan abg2 sekalian jgn buat celebrate mcm diatas kat adik ea...haha!! (takot) 


Khamis, 23 September 2010

RAHSIA TELEFON BIMBIT

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -


1) NOMBOR KECEMASAN

- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI

- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ‘ ON ‘ pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI

- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ‘ *3370# ‘ . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI

- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya

cara jawab telefon yang tepat

“Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adalah salah… dan kebanyakannye sama..terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul. Jadi disini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye (tak le korang boring sangat kalu jadi operator).

1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maap.sini bukan balai polis.


2. Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.

5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.


6. Soalan: haloo timah, buat ape tu?
Jawapan: kan ke saya tengah bercakap ngan awak kat tepon ni..

7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan
perkhidmatannye… time kacih.

8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap

9. Soalan: halloo……
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?

10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya…
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.

11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le
tu.

12. Soalan: assalammualaikum…
Jawapan: waalaikummussalam..(tupp!..terus letak tepon.salam kite
wajib jawab)

Maksud Hantu

Hantu merupakan kepercayaan mengenai makhluk halus yang wujud di dalam alam lain yang terdapat dalam semua kebudayaan dalam dunia ini. Dalam masyarakat Melayu hantu, semangat, jembalang atau penunggu telah wujud sejak zaman animisme lagi. Ketika itu semua benda besar seperti pokok atau batu yang besar dianggap didiami jin penunggu yang perlu dijaga dengan baik agar jin tersebut tidak mengamuk dan membahayakan penduduk sekitar. Malahan jamuan makanan atau acak disediakan oleh seseorang yang berpengalaman yang dikenali sebagai pawang bagi memastikan penunggu tersebut pula membantu penduduk daripada serangan wabak penyakit dan musuh tanaman. Amalan ini masih kekal dikalangan penduduk asli yang masih mengamalkan kepercayaan animisme.

Dengan kedatangan agama Hindu dan Buddha, konsep penunggu dan jembalang diubah menjadi konsep dewa-dewa yang mendiami tempat-tempat tertentu. Bagi menghormati dewa-dewa ini, kuil-kuil dibina ditempat-tempat tersebut dengan tujuan pemujaan bagi mendapatkan per. Keadaan ini tidak berubah dengan kedatangan orang-orang Cina yang juga mendirikan tokong kecil di bawah pokok atau tempat tertentu bagi mendapatkan bantuan tuah kepada mereka.


Kedatangan agama Islam mengajar bahawa tidak terdapat mambang dan hantu, yang ada hanyalah mahkluk halus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Makhluk halus ini yang dikenali sebagai jin, dianggap mendiami alam yang berbeza dengan manusia. Islam mengajar bahawa makhluk halus atau jin ini tidak dapat memudaratkan manusia kecuali dengan keizinan Allah, Islam mengajarkan agar hanya takut dan mengesakan Allah semata-mata. Manusia digesa agar menjauhi pujukan syaitan dan selalu berdoa ‘Aku berlindung kepada Allah dari syaitan yang direjam – Auzubillah himinash syaitanirrajim’.

Bagaimanapun kebudayaan Melayu yang menebal menyebabkan masih ada yang terkeliru beza antara Islam dan kebudayaan Melayu, yang mendorong mereka menyangka amalan-amalan kebudayaan adalah amalan Islam. Sebagai contoh mandi Safar pernah disalah-anggap satu amalan Islam, sehinggalah para ulamak tampil kehadapan bagi menjelaskan amalan Islam yang sebenar, yang akhirnya mendorong pesta mandi safar dimansuhkan.

Bagaimanapun budaya hantu sukar dikikis daripada masyarakat kerana kecenderungan ibubapa anak-menakutkan anak-anak menyebabkan anak mereka benar-benar takut kepada hantu dan percayakan bahawa hantu itu wujud.
Peranan media massa

Filem hantu Melayu seperti ‘Pontianak’, ‘Dendam Pontianak’, dan ‘Pontianak Gua Musang’ mendapat sambutan hangat daripada para penonton pada masa itu. Akibat kejahilan dalam agama dan ramai orang yang tidak terpelajar pada ketika itu, filem-filem itu mempengaruhi mereka. Ini mendorong kerajaan untuk menghentikan pembuatan dan penayangan filem-filem bercorak hantu yang boleh merosakkan akidah. Bagaimanapun, cerita-cerita hantu masih ditulis dalam majalah seperti majalah ‘Mastika’ dan ‘Tok Ngah’. Setelah dipertimbangkan kembali bahawa kebanyakan orang pada masa kini lebih terpelajar dan faktor kebanjiran masuk filem-filem hantu asing, ini telah mendorong kerajaan menarik balik sekatan tersebut sekitar tahun 2000. Malah dokumentari alam ghaib seperti ‘Filem Melangkah ke Alam Ghaib’ dan ‘Misteri Nusantara’ di saluran TV3 turut membincangkan mengenai kewujudan hantu.
Mengapa hantu

Hantu wujud dalam minda Melayu sebagai satu penjelasan mengenai perkara-perkara yang tidak difahami atau diketahui. Contohnya:
Mengapa seseorang itu sakit mengejut pada hal sebelum ini kelihatan sihat selepas pindah?
Mengapa pokok besar dan berakar songsang itu berbunyi pada waktu malam?.
Mengapa sesebuah rumah itu ditinggalkan oleh penghuninya, dan orang yang baru berpindah masuk tidak kekal lama. Ada bunyi orang mengilai .
Mengapa kawasan kubur seperti ada sesuatu bergerak dan berbunyi pada waktu malam.
Mengapa mayat seseorang dijumpai berkecai-kecai ketika berladang. (Akibat haiwan buas?)

Mungkin orang Melayu hendak menakutkan anak-anaknya janganlah keluar waktu malam atau waktu maghrib. Mungkin cerita hantu mudah direka dan menjadi hiburan pada waktu malam.
Ciri-ciri umum

Pada umumnya orang-orang Melayu percaya hantu menjalankan aktivitinya pada waktu malam sahaja khususnya pada bulan mengambang. 99% hantu dalam masyarakat Melayu terdiri daripada perempuan atau menyerupai perempuan. Hantu dalam masyarakat Melayu adalah untuk ditakuti, bukan untuk didekati.

Berdasarkan gambaran umum (tidak semestinya tepat kebenarannya),kebanyakan hantu ini matanya merah, pada mulutnya merah kesan-kesan darah. Mulutnya penuh dengan gigi yang tajam bercerancang, berwarna merah, selalunya selepas menghisap darah.
Jenis-jenis hantu

Ada pelbagai jenis hantu atau makhluk yang dianggap hantu ini . Munsyi Abdullah dalam Hikayat Abdullah telah lama mempertikaikan kepercayaan karut orang Melayu ini. Antara jenis-jenis kelompok hantu-hantu ini adalah:

Pontianak / Puntianak / kuntilanak – wanita berpakaian serba putih membalas dendam.
Polong -
Toyol – hantu kanak-kanak bogel
Pelesit – boleh dipelihara
Hantu air – dalam air
Hantu raya – boleh dipelihara
Hantu bungkus – makhluk ghaib yang dilihat berbungkus dalam kain kafan.
Langsuir – perempuan
Bota – makhluk besar hodoh menjelma dari dalam tanah.
Bajang – makhluk aneh
Bunian, Kerajaan dan keluarga Bunian.
Hantu Jepun
Hantu bukit
Hantu kubur
Pari-pari
Hantu punjut
Jerangkung
Hantu laut
Hantu galah
Jin Tanah
Hantu Keramat
Hantu Kum-Kum
Hantu Bungkus
Orang minyak
Puaka
Penanggalan
Pocong
Hantu bidai
Hantu kopek
Hantu Tetek
Harimau jadian
Jembalang tanah
Hantu tengelong
Menghalau hantu

Pada masa kini, kebanyakan orang sudahpun berfikiran moden dan akan mendapatkan rawatan di hospital atau klinik. Tetapi kadang-kala, pihak hospital atau klinik mendapati tidak terdapat sebarang masaalah dijumpai. Biasanya keluarga si pesakit menganggap sipesakit diganggu sesuatu, dan akan berpaling kepada perkhidmatan traditional bagi cuba mengobati pesakit.

Perubatan cara menghalau hantu secara umumnya terbahagi kepada dua:-
Menggunakan khidmat sahabat jin bagi menghalau jin penganggu, biasanya dengan cara menurun. Cara ini telah difatwakan haram oleh ulama.
Menurut petua yang tidak bertentangan dengan Islam, tiada bacaan tertentu cuma menggunakan bahan-bahan semulajadi.
Menurut keugamaan masing-masing.

Sesetengah mereka yang berfikiran moden berpendapat, ia hanyalan kesan placebo. Selagi mereka yang diubati percaya mereka sihat, mereka akan sembuh dengan sendiri. Dalam erti kata lain, penyakit ini adalah penyakit dalam fikiran (psikologi). Walaubagaimanapun, keluarga pesakit tidak mempeduli apa yang berlaku. Bagi mereka, asalkan sipesakit sembuh, mereka akan melakukan apa jua yang diperlukan.
Bersahabat dengan jin

Bersahabat dengan jin merujuk kepada seseorang yang mengikat tali persahabatan dengan makhluk halus. Persahabatan ini biasanya tidak digalakkan kerana ia mampu mendorong seseorang menjadi syirik, tetapi selalunya masih dilakukan kerana keinginan mendapat kelebihan tertentu seperti kebolehan mengubat. Kebolehan berubat merupakan bisikan dari jin yang menjurus kepada syirik kerana pemgamal telah memohon kepada jin untuk menolong beliau.Persahabatan dengan jin ini juga dikenali sebagai saka.

Mereka yang bersahabat dengan jin ini perlu mematuhi beberapa syarak seperti ada yang meminta persembahan makanan, ada yang perlu dibakar kemian setiap waktu tertentu, dan ada yang mengenakan apa-apa syarat kecuali mereka ini mengerjakan amalan Islam dengan taat. Jin yang mengenakan syarat mereka yang bersahabat dengan mereka agar mengerjakan amalan Islam dengan taat biasanya dikenali sebagai jin Islam atau kaum bunian.
Cara berhubung dengan sahabat jin
Cara lama ialah memanggil bomoh atau pawang di dalam sesebuah kampung. Bomoh atau pawang biasanya membakar kemenyan , membaca mentera tertentu seperti bahasa Jawa , kain kuning dan dedaun-dedaun tertentu sebagi peramu atau perambas. Untuk kes yang lebih berat, kambing akan disembelih, darahnya dijadikan acak (hidangan kepada hantu) dan dihanyutkan ke dalam sungai. Daging kambing dimasak dan dimakan secara beramai-ramai. Sekarang perkara ini tidak lagi dilakukan kerana perkara itu telah diketahui sebagai syirik.
Di Kelantan , tarian Ulik Mayang atau Main Puteri akan dipersembahkan. Sekiranya seseorang itu gagal diubati dengan cara biasa, satu upacara besar-besaran dengan tarian Ulik Mayang atau Main Puteri akan dilakukan. Nyanyian lagi Ulik Mayang yang merdu beserta tarian ringkas , dirambas dengan tandan pinang kecil menyeru tuan puteri (bunian) agar datang menyembuhkan pesakit.
Di banyak tempat, bomoh boleh ‘menyelap’ atau ‘menurun’ hingga boleh bertutur bahasa asing. Contohnya bahasa Siam, bahasa Jawa, bahasa Jerman dan bahasa Inggeris. Pendengar akan kehairanan kerana bagaimana jin boleh berbahasa asing walaupun sepatah dua sahaja. entah betul entah tidak bomoh tersebut berbahasa Inggeris.
Kualiti bomoh semakin meningkat jika berasal dari Orang Asli , orang Siam atau orang Jawa. Ilmu orang Asli tentang menghalau hantu dan memanggil hantu dipercayai lebih mujarab dan sangat ditakuti.
Menurut cara perubatan Islam
Orang Melayu yang agak beriman akan berjumpa dengan orang alim seperti ustaz, Imam, lebai, pak aji atau tokoh agama di dalam kampung untuk menyelesaikan masalah ini dengan bacaan al Quran. Mereka yang sakit biasanya akan dibacakan ayat-ayat tertentu bagi memulihkan semangat, dan biasanya dimandikan / disuruh mandi dengan air campuran limau bagi menyegar badan. Selain itu air yang dibacakan bacaan al Quran diberi munum bagi memulih/penguat semangat pesakit. Ini sama seperti mereka yang berfikiran moden berjumpa dengan pakar motivasi bagi meringankan fikiran daripada masaalah yang dihadapi.
Bagi orang Melayu, hantu boleh dihalau dengan bacaan ayat-ayat suci. Oleh itu, orang Melayu menyimpan al Quran di rumah. Selain itu ayat-ayat Quran tertentu digantung di dinding-dinding rumah walaupun mereka tidak mengerti apa maksudnya.Dengan harapan, hiasan quran ini dapat menghalau jin tanpa beramal dengannya. Perkara ini adalah bertentangan dengan ajaran Islam sebenar, kerana Al Quran adalah untuk dibaca dan bukannya menjadi hiasan.

Cara berhadapan dengan hantu

Pocong
Hantu yang berbungkus macam lepat pisang baru masak ni memang mudah cari kelemahannya. Kita hanya perlu bukak tali pengikat di atas kepalanya dan tarik kain balutannya. Sudah tentu dia akan berasa malu rana dia tidak pakai apa apa pun, selain kain kapan pembungkusnya tu.


Langsuir
Dia ni suka pandang muka kita, jadi beranikan diri anda tenung balik muka dia sambil jelir-jelir lidah. Kalau tak pun tunjuk cermin muka kat dia, pasti dia tersipu-sipu malu.

Pontianak
Hantu yang suka ketawa. Kalau terserempak dengan dia, kita pun mestilah ketawa sama. Kalau boleh kita cuba mengilai lebih kuat dari dia, tentu dia boring.

Hantu Raya
Hantu ni suka beraya dan suka menyamar jadi tuan dia. Cara mengalahkannya senang saja, sambutlah hari raya tiap kali jumpa dia, bagi duit raya, ajak main meriam buluh, suruh kacau dodol atau jaga lemang. Tentu dia tak kacau kita sebab banyak kerja dan aktiviti lain dia nak buat.


Hantu Galah
Hantu ni la yang paling tinggi di muka bumi. Kalau terjumpa dia, kita hendaklah meniarap. Pasti dia tak perasan kita ada disitu.

Jerangkung
Dia ni ada kulit tapi nipis. Tinggal rangka saja, dan paling mudah untuk menewaskannya. Kita hanya perlu tunjal dahinya dengan telunjuk dan lihat gerak-gerinya mengimbangi badan untukberdiri tegak.

Toyol
Lagi senang kalau nak kalahkan dia, bagi duit satu sen berguni-guni. .nanti dia ingat duit emas, lepas tu dia pikul bawak balik bagi tuannya lepas tu sah-sah lah dapat penampau Jepun dari tuannya kerana mana nak tukar duit satu sen banyak2 tu

Hantu Ponteng
Yang ni payah sikit nak cakap sebab, hantu-hantu ni cam korang lerrr..takder kerja lain asyik ponteng kerja, lepaih tu nengok e-mail..macam sekarang nih..sah-sah tengahponteng nie..macamana nak jawab..korang sendiri gak jadik hantu..jadi bawak-bawaklah buat kerja .. hehehehehe

LEPAS BACE NIE DAH TAK YAH TAKUT2 NGAN HANTU..TAKUT PADA DIRI SENDIRI SEBAB KADANG2 DIRI SENDIRI LEBIH MENYERAMKAN DARIPADA HANTU!!!!!!! !

Rabu, 22 September 2010

RAGAM adik beradik DIPS1-S4

Haha inilah ragam2 akak2 dan abang2 aku..haha kitaorang sebnarnya membe..tp kelas kitaorang nie special ckit...kitaorang dah anggap membe kelas kitaorang nie dah macam adik beradik...hihih gelaran aku dalam kelas nie adalah ADIK..bukan yg bongsu tp yg second last..nak tao sebb apa dapat pangkat adik?? tarikh lahir aku 24/12/92..dan adik aku yg bongsu lak 01/01/93..hehe.. ni aku nk cerita gelagat abang dan akak aku bile arinie xdew kelas programming princinple (PP), kelas bi dan agama..mulanya begini kitaorang dapat inform yg kelas BI xdew so kiraotang dah happy..haha..and then kelas PP pun xdew  smpai mggu depan  sebb lecture kitaorang g kursus..lctrure agama kitaorang cuti bersalin so kitaorang mgharap lctrer  ganti je...lao dalam 15 minit lcture gnti xdew kitaorang akn balik....HAPPY!! tp bilew exam semua garu2 kepala mencari kutu..haha..

tp bilew dapat tao kelas pp xdew kitaorang adik beradik g makan dekat kantin..tengok pic bawah nie

haha..ntah apa2 lak akak ayu edit nie...tapela ni kan suami dia yg tercintang itu..huhu..abg long jd model air kotak sementara aku nk posing muka..wawawa...

yang ni pula akak wani ngan abg hilmi...akak ngan abg yg nie garang..diorang xsuka aku...tp abg hilmi garang2 dia pun satu je yg buat aku gelak..dia pondan tao!! awwww!!! haha..tengok tajuk dalam gambar itu?? FANTASTIC ME!! dia yg fantastic tu sebnarnya akak wani syok gile tngok abg hilmi makan...ada tangan tunjuk peace itu adalah tangan aku...weeeee!!! nk tao knapa akak wani tengok abg hilmi begitu?? akak wani nk abg hilmi suapkan...heee!! GOSIP3x...


gmbar yang ni pula abg hilmi dan akak wani serta abg rain dan abg bob jadi duta nasi goreng ke negara perut... so diorang pun ada sesi bergambar...sementara itu diorang mengadakan contest siapa makan bnyak dia dapat nset yg dpegang oleh akak wani..dan pemenangnya adalah abg bob...kenapa BOB? teriak abg rain dgn kuat!!! tngok abg bob besarkan badan dia haha sebab itulah dia menang..abg rain bgitu kecewa kerana tidak dapat nset itu shinggakan sanggup membotakkan kepalanya sebagai tanda protes ke atas abg bob..

haha...abg hilmi kena tangkap kerana berskandal dengan abg akmal...abg akmal sudah famous dengan panggilan GAYGOLOK..so abg hilmi yg tidak than telah membayar abg akmal untuk menemaninya melepaskan kerinduan...dan ketika berbulan madu abg hilmi telah dikesan oleh pihak media dan telah diadakn sesi bergambar..abg hilmi begitu malu sehinggakn kini dia tidak muncul di hadapan adik bradik kitaorang?? GPS lost...


k sekian cerita dongeng dari adikmu yg tercinta...wawawawa

p/s : jangan MARAH!!!!

PEngunjung yang melihat blog aku!!

Biar betol??? xpercaya la aku...ish btol ke dop nie??? ermmm btol kot..haha xsangka lak aku ada orang luar snggup tengok blog aku yg xberapa nk cantik nie....huhuhuhuhu...thanx yg melawat dan melihat serta membaca blog saya...sokongan amat dialu-alukan..hehe mesti korang xpercaya ada orang dari negara luar tengok blog aku an...x caya?? tngok gmbar bawah nie la...hehe

Noh Gadut Sifatkan Kematian Sosilawati dan 3 Lelaki Sebagai Mati Syahid

Datuk Noh Gadut bekas Mufti Johor dan penasihat Majlis Agama Islam Johor sifatkan kematian Sosilawati dan 3 lelaki lagi sebagai mati syahid. Mayat mereka dipukul, dibunuh dan dibakar hingga hangus dijumpai di Ladang Gadong. Saya terbaca artikel ni dalam Sinar Harian tadi. Saya pun kurang arif tentang ni, dan amat menarik artikel ni.

Datuk Noh Gadut


Dalam kes bunuh Sosilawati dan 3 lagi lelaki, Datuk Noh Gadut menjelaskan kematian mereka sebagai mati syahid akhirat iaitu seperti orang mati bersalin, mati dibunuh secara kejam, dan mati karam.

Mati syahid akhirat ialah mati kerana memperjuangkan agama, berperang dengan kafir seperti zaman nabi dulu. Alhamdulillah jika semua mangsa mendapat pahala dan ditempatkan bersama-sama orang-orang yg mati shahid.
Saya teringat ustaz kat sekolah dulu, ada sebut, kalau seseorang tu keluar mencari rezeki untuk keluarga dan dia mati semasa mencari rezeki, tu pun dikira mati syahid.

Rasullullah pernah bersabda orang yang mati syahid tu tidak merasa sakit melainkan seperti dicubit.
(HR Tirmizi dan Nasa i')

Datuk Noh Gadut menghadiri majlis tahlil di rumah Datuk Sosilawati dan di kesempatan tu dia menemui bekas suami Sosilawati, Buhari Mohamad dan anak-anak Sosilawati. Kelihatan Datuk Noh Gadut berbual, memberi kata-kata semangat dan penerangan kepada anak-anak Sosilawati.

Kejadian yg menimpa Sosilawati perlu diambil iktibar dan dijadikan teladan kepada ahli korporat lain supaya lebih berhati-hati dan menjaga keselamatan diri dalam urusan perniagaan.

Manakala mufti Pahang pulak, Datuk Abdul Rahman meminta orang awam tidak mengaibkan mangsa dengan cerita-cerita tak baik tetapi memperbanyakkan doa supaya roh mereka dirahmati dan tenteram.

Sumber Sinar Harian

Selasa, 21 September 2010

check antivirus korang ok ke tidak??

OK disini lau korang rasa was2 sama ada antivirus korang uh aktif atau tidak koran boleh ikut cara yang aku tujukkan dibawah nie..

1- buka notepad yang baru
2- copy kod dibawah dan paste dalam notepad
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
3-bila korang save korang tukar nama file uh dengan meggunakan .com jgn guna .txt

ok sekarang cuba koran run kan antivirus korang..andai kata antivirus korang xdapat detect virus nie baik korang campak antivirus korang uh dalam longkang..buat semak dalam pc je..haha

ada sesiapa yang nk antivirus AVG 9.0 internet security dengan keygen yg tamat tempoh 2018 sila beritahu saya didalam FB saya k..chilll~!

fobia dengan kucing?

aku suka kucing.. tapi ada jugak kawan-kawan aku yang takut kucing.. tambah-tambah orang perempuan, boleh menjerit bila kucing sentuh dia.. ahaha.. kucing kan binatang kesayangan rasul kita.. kepada yang takut kepada kucing, cuba fikir kembali.. kucing boleh bunuh orang ka?? kucing cakar sampai bedarah ka? mana ada!! ahahaa.. jadi apa alasan anda untuk takut kepada kucing?

ahahaa.. budak ni dengan anak kucing pon menjerit.. siap kata "dah bdarah dah muka aku" padahal mana ada apa-apa pun.. ahaha.. kalau harimau dok dekat dengan budak tu, ntah-ntah dia jerit apa pulak "eh, aku dah mati ni.. aku dah mati" kalau aku jadi budak tu, aku jerit ja "aku takda telor, aku takda ko**" ahahahahahahahah.. layan video ni pulak..

video : jerit takut kucing depan ratusan penonton

sangat cool bukan? dijemput ke talk show sebab penakut dengan kucing.. tapi malu balik, terjerit macam orang gila nampak hantu depan orang ramai.. malu gila kot.. tak tau nak letak muka aku kat mana dah.. kalau aku jadi dia, aku potong kepala aku, flush dalam jamban.. nasib baik laa manusia ni memahami.. manusia macam aku ja tak memahami.. suka gelak kat orang.. ahaha..

P/s : kepada ika jgn tkot dengan kucing tao..lao tak zul buat mcam dalam vidoe uh nk x?? hehehe ( mood kejahatan sudah kembali )

PERANGAI BUDAK2 LELAKI DIPS1-S4

ok2..aku nk cerita pengalaman dalam mengenali perengai kawan2 sekelas aku di POLITEKNIK INI..dalam kelas aku ada 31 @ 32 org..aku xpasti..hehe ( pelupa an aku..bnyak makan kuih semut )

lelaki ada 11 orang dan yang perempuan korang cuba kira sendiri..pandai matematik an..hehe aku kurang pandai sebb uh aku suruh korang citer...ehhh ngarut lak aku ni..ok2 straight to the point..aku akan nyatakan sorang demi sorang prangainya ...tapi aku harap korang JANGAN AMBIL HATI YE!!! ambil jntung jew..

Mula2 nk dimulakan dengan siapa yew?? hehe...( sapa mangsa aku?? ngauuMMmmmmMM )

AZNI ( ABG LONG ) = nama je abg long tapi perangai mcm budak2 pun ada..tp dia baik ngan aku walupun kadang2 suka pakat2 kenakan aku..tp lau xda dia mungkin kitaorang x aktif untuk berjalan2 keluar..nk kata pemalas x juga..tp boleh lah dikatakan juga..hehe

SYAHRAIN ( BILL GATES ) = dia nie suka buat lawak dalam kelas aku pun x tao apa lawaknya...tp bg aku dia buat lawak dengan muka yg seposen...muka relax tp bile dia cakap budak2 akan ketawa...dia ni agak rapat ngan aku...aku rapat ngan dia sejak pergi ke besut seblum raya..kitaorang dpt gelaran kembar sebab :- 

1.beli baju yang sama ( bukan gay atao couple k ) 

huhu..tp dalam masa nie mood dia kurang ok sebab rambut yang dia banggakan selama ni sudah ditebang oleh pembalak HARAM!! ( PA kitaorang )

SYAHID (BOB) = bob nie aku blum hafal lagi perangai dia..tp yang aku tao dia ni kekadang touching gak..jiwang pun ada..haha tp dia dia penghibur kelas...seorang yg suka masuk lambat ke kelas..hehe tp kadang2 cpat..

SYAZARWAN (WAN) = wan nie roomate kepada bob..haaaa...wan nie baik orgnya tp kadang2 bunguks pun ada..wan kalau bab duit xda hal...wan pinjam 100..wan akan kata ok...wan pinjam ain..nnti dia kata NAK PENUMBUK??? ohhhh tidakkk ..haha gurauan je wan..hihi..

FIRDAUS (BOS)= Kitaorang bg gelaran bos sebb dia ketua kelas..padahal dia punya usia lg muda dari kitaorang...firdaus ni orangnya ok bg aku tp bg budak2 kelas aku xtao ar...bg budak2 kelas yg selalu xpuas hati ngan ketua kelas korang jgn ar korang amik hati yew.. dia sebenarnya ada masalah kesihtan+masalah keluarga..tp kadang2 aku pun tak puas hati gak..ko ni bos jgn malas sngat...budak2 kelas kata ko pentingkan diri so ko kurangkan la yew..aku xnk kita sekelas ada yg bermsam muka...tp aku percaya kita akan bersatu balik..don't worry..aku akan tolong kawan sekelas aku jika korang ada masalah..tp apa pun thanx dah jd ketua kelas kitaorang dan aku tao nk pegang jawatan ketua kelas bukannya senang..

p/s to bos : hope ko sehat dari sakit DENGGI ko uh...

AKMAL ( KEMAL ) = to kemal..haha dia nie mula2 first time kenal dia macam bajet GOAT2 je..bajet macho pun ada..haha tp bile dah lama kenal dia ni ok orangnya..huhu..dalam kelas hobi dia lau nmpk meja kepala dia mesti disitu..haha suka tido...dalam kelas pun senyap je..haha..tp aku minta maaf kat ko sbb pnggil ko GAYGOLOK..haha...

HELMI (AMI) = seorang yg pintar dalam programming principles dalam membuat IPO..kadang2 dia tolong aku...dia ni buat masa sekarang xda masalah bg aku..dia still ok je..

ZAIM = zaim nie senyap je didalam kelas..xsuka nk bercakap ( maybe nk tumpukan perhatian dalam kelas )...pandai dalam matematik..dia nie kurang bercampur ngan group lelaki..tp dia baik doe!!..xpernah kedekut ilmu..

AMIN (MANJA)= huhu amin nie nampak je cool tp korang x tao apa yg secret tentang amin nie...dia ni jiwang karat doe!! huhu..minta ayat bunga2 cinta dari dia je lao nak usha perempuan nie..bukan setakat ayat...tips pun bolee!! haha..jgn pandang rendah k

FIRDAUS ( AHCONG ) = Diberi gelaran ahcong sebab membe lama dia pnggil ahcong..knapa membe lama panggil ahcong?? sebab dia nie ada keturunan cina..umur dia sekarang 20 tp perangai mcm adik2...seorang yg cool..kadang2 touching juga..dalam kelas pun snyap..tp sory apa aku nk cakap nie...aku xpuas hati bile aku dapat assgment group ngn ko..kadang2 ko melambatkan kerja aku..ko tao kan lau aku dapat assignment hari ni,,arini gak aku nak siapkan..tp takpe la itu dulu..sekarang kau dah mula berubah..lg satu kurangkan la main game dota ko uh...hehe ( aku yang cakap pun sama je asyik nk buka FB dan post blog jew ) hehe..

ZULKARNAIN (ZUL) = zul?? sapa dia ni?? haha dia ni adalah owner blog nie..haha aku pun xtao perangai aku..nk tao kew?? aku rasa xpyah lah k..haha..nnti aku cerita pernagai baik aku jew kat korang...haha...yela2x aku cerita..ok aku ni orangnya kira sensitif juga la..pnas baran pun ada..touching pun ada..aku ni xdew kebaikan pun...hehe..aku paling tidak suka org yg suka tipu dan permainkan aku...aku mmg anti gila2..aku rajin?? mana ada..aku mcm korang jew cuma aku nie xsuka nk tangguh2 kan kerja..kadang2 aku pun ada gedix2...tp sampai hati korang panggil aku aaWwwww!!!..huaaa pnas doe..aku jnji psnie aku xkan palat korang ag..haha merajuk lak aku nie..haha aku nie mmg mcm nie yela bufday aku 24/12/1992..( promote bufday ni jgn lupa bg kek tao ) so aku nie manja ar juga..haha..xcaya?? xcaya dah..haha

ok2 bg yg budak2 perempuan DIPS1-S4 akn ku ceritakan kemudian hari k..aku sudah kepanatan ni,...

p/s : THANX KEPADA 3 ORANG YG DAPAT MARKAH TERINGGI DALAM TEST 1 DIGITAL LOGIK..kepada yang lain termasuk aku jom kita struggle dalam pelajaran agar kita semua xpyah nk ulang sem ag...k..caiyokkkk buat yg terbaik!!! DAN kepada sesiapa yang tidak puas hati bila aku post blog nie jgn lupa jumpa aku k...jgn korang pendam dalam2 sudah...face 2 face k jgn face 2 book lak..haha!!

Data Recovery or backup files

Kepada semua yang rasa sakit hati, marah, kesal serta kecewa kerana files yang korang sayang selama ini hilang boleh di backup..tetapi!!! haaa ada tetapi uh...ingat x semua files yang boleh di backup..hanya ada sesetengah je yang boleh...huhu...

1. Recuva (http://www.recuva.com/)
Recuva adalah tool yang user-friendly berasaskan Windows.
Ketika anda menjalankan Recuva, anda boleh mencari fail yang hilang dengan menu file-recovery wizard atau the application's manual mode.
Gambar-recovery wizard ini kepada jika anda yakin data anda sudah tidak ada tapi anda tidak cukup yakin kemana hilangnya atau cara untuk mendapatkannya kembali.

Wizard boleh digunakan untuk carian, anda taip gambar, muzik, dokumen-dokumen, video, atau semua file, dan anda boleh menetapkan lokasi carian di komputer anda seperti di removable media, My Documents, Recycle Bin, atau lokasi tertentu.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows.

2. Undelete Plus (http://undelete-plus.com/)
Undelete Plus merupakan perisian yang digunakan untuk komersial.
Tool recovery fail ini bekerja pada semua versi Windows dan inkarnasi dari FAT dan NTFS file sistem.
Seperti Recuva, Undelete Plus memberikan recovery kemungkinan untuk menemukan file-file berdasarkan fail yang rosak.
Anda boleh menyusun fail mengikut jenisnya, menetapkan penapis mengikut masa dan saiz serta dapat menghasilkan struktur folder yang baik bila anda selesai melakukan recovery file.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows.

3. Testdisk (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk)
Testdisk adalah tool yang sangat bagus untuk memulihkan data anda. Tidak hanya dapat melakukan testdisk pemulihan seperti memadam fail secara tidak sengaja daripada FAT, NTFS, ext2 dan fail sistem, tetapi mempunyai fungsi tambahan yang lain.
Dengan testdisk anda boleh merecover boot sektor anda, membina semula boot sektor anda, memperbaiki jadual FAT, memperbaiki MFT anda, menemukan backup ext2/ext3 Superblock, menemukan partition yang hilang dengan banyak format yang boleh membantu anda menemukan data yang hilang.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows / Mac / Linux.

4. Photorec (http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec)
Photorec adalah pelengkap program testdisk. Seperti testdisk, aplikasi ini juga tanpa GUI, tetapi cukup kuat untuk melakukan recovery file.
Ramai pengguna lebih suka Photorec sebagai alternatif yang lebih selamat bila dalam pemulihan cakera tidak diperlukan.
Secara keseluruhan, Photorec merupakan peranti canggih yang cepat dan selamat untuk menyalin fail yang anda kosongkan kepada cakera yang lain.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows / Mac / Linux.

5. Restoration (http://www.aumha.org/a/recover.php)
Restoration bersaiz kecil, tanpa tool tambahan dan merupakan portable.
Anda boleh menggunakannya di semua versi Windows dan Windows file systems.
Restoration memiliki kemampuan untuk menyusun fail parameter seperti saiz dan nama fail.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows.

6. GetDataBack (http://www.runtime.org/data-recovery-downloads.htm)
GetDataBack akan recover data anda jika hard drive's partition table, boot record, FAT / MFT atau direktori root hilang atau rosak, data yang telah hilang akibat serangan virus, drive yang diformat, kegagalan sistem crash, file yang hilang kerana kegagalan perisian dan fail yang dihapuskan secara tidak sengaja.
Dapat digunakan untuk sistem operasi Windows.


p/s penaja : So kepada rakan2 DIP S1-S4 yang nk recover data uh boleh ar download disini k

Isnin, 20 September 2010

kepada semua membe zul kini dah membangunkan laman forum

kepada semua membe!!! kini dah membangunkan laman forum yang baru je berapa minit dicipta
jgn lupa daftar k...


klik ye!!
laman web ini khas untuk membincangkan masalah2 mengenai pc sahaja!

p/s : fahamkan mksod saya itu

Themes Creator v4.16 - English (Windows)

Kepada semu pembaca blog dan setia pakai sony ericsson kini anda boleh mendownload untuk buat tema handset anda dengan sendiri so klik perkataan download dibawah

DOWNLOAD

FINAL EXAM dah nk dekat..

DUP!! DAP!! DUP!!! DAP!! ( bunyi jnatung tao bukan jam )...taku mmg cuak lao degar dah nak exam...mana tidaknya 2 miggu cuti raya...semua dah format otak sampai nek cuti pun sampai lupa nama membe ( sapa mkan cili dia terasa pedas xkan makan cili terasa manis lak ) haha....apa yg belajar sblum ni pun ingat2 lupa...huhuhu nseb bek aku x format otak aku...aku cuma lama xupdate..hahaha...

~mentang2 dak komputer mesti apa yg dicakap mgenai komputer..hehe~

td ayu bgtao aku kita amik 3 paper je final exam nie..aku dengan xpercaya nk tgok jadual uh...ayu tunjuk OMG!!! aku dah happy gilax sampai nk lompat smpai siling...hahaha..dalam kegembiraan uh aku terdengar EN. FAIZAL mengatakan subjek MATEMATIK ada msok final..oh tidakkkk!!! semangatku terus DOWN!!..hehe ( AKU NIE PEMALAS )

dibawah jadual yg disnap oleh PHOTOGRAPHER terbaik MISS AYU


bg yg xtahu aku akan bgtao..

F1029 - PROGRAMMING PRICIPLE ( NO MATRIK AKU GAK )
F1031- COMPUTER HARDWARE
F1030- DIGITAL LOGIK

HEHE dah tau kan?? pandai korang..

P/s : belajar rajin2 k... :-)

photoshoott time!!

Ermmm? ketinggalan lax nk upload gmbar2 time photoshoot nie..hehe...photoshoot nie dlakukan time puasa ( ntah ar lupa sbnarnya ) haha!! tp apapun time uh mmg panas...skit kpala+sakit jiwa = sihat....ermm mmg kitaorang dah nek sheikh time uh nk bgambar...haha..gila candid ar katakan..sapa xnk pose an..dibawah gmbar yg aku upload...hehe tp gmbar ckit jew




alamak gmabr senget suda ( macam owner blog nie gak ) hahahaha...ala korang pandai2 ar senget an kpala korang k..huhu...

p/s : mari ramai2 tngok pic atas uh..hahaha ( xtao nk tulis apa )

lagu POliteknik versi RAP!!!

tgah sibuk blaja nie terdngar lak lagu yg bisa ku kenali..haaa aku tao!! itu lagu poli tp asal lain mcm je bunyi dia?? dengan teliti ku mendengar..owh ini lagu POlitekinik yg telah diubahsuai...version RAP rupanya...anyway besh dgar lagu nie..huhu

nk download??

klik perkataan download bawah ni

DOWNLOAD

Ahad, 19 September 2010

PEngumuman!!!

Kepada semua rakan2 aku...aku nk beritahu status aku terkini...aku kini dah SINGLE...aku tidak lagi couple dengan NURFAHIMA BT ABDUL RAHMAN..sekian terima kasih.

p/s : xpayah tao ar sebab apa..membe baik je tao..hehe :-)

video PANAS!!

Mana video PANAS uh?? lau orang lain jumpa mampos aku...ha!!!!! jumpa pun..taaadaaaaa!!!!
hehe..ha korang nk tengok x video apa yg panas uh?? korang ada mata dan telinga an...gunakanlah yea..


video

korang tengok video nie mesti PANAS telinga kan..haha suara ku x merdu pun..
haha..apa korang nk cakap korang cakap ar..ada AKU KESAH??

video at bawah nie lak video aku berduet ngan membe aku..



video

sakit tekak pas nyanyi..haha
tips nk suara merdu

1.minom air perahan suar dalam krang..

haha!!
confom merdu

p/s : sapa yg ikut uh mmg nGOK-NGEK

KEPADA SEMUA MEMBE YG TIDAK MENGETAHUI!!

OK!! dngar sini...korang semua tengok BLOG aku an.. so tinggalkan komen yea..aku nk tao respon korang bagaimana...ok ke tidak..ok aku tunjuk an cara2 bagaimana nk tinggal an komen dekat sesebuah blog..ok tengok gmbar dibawah

diatas uh gmbar blog aku an..ok tngok gmbr dengan teliti ada nmpak x perkataan

UPDATE BY ZUL 0 ULASAN 

ok kalau tidak nampak juga tngok gmabr dibawah


ok dah nmpak?? ok so korang tekan 0 ULASAN dan korang akan ditemukan dengan gmabr dibawah


ok kkorang nmpak kotak uh an..so tuliskan komen anda didalam kotak tersebut..then korang boleh pilih identiti yg korang nk tonjolkan..haha..

so sapa yg ada blogger boleh pilih kotak yag first...

kedua korang boleh pilih NAMA/URL disini korang leyh tinggal an nama pasuh at ruangan URL korang letak ar URL facebook korang k

LAst, kalau korang xnak nama korang ditonjolkan pilih lah TANPA NAMA .. 

korang paham tak apa yag aku terngkan nie?? lao xpaham gak aku ada cara mcm mana nak cepat faham..tgok caranya dibwah:-

1. gelengkan kepala sekali

2.anguk 2 kali

3.hantuk kepala dekat pc 1 kali

4. korang tutup pc terus tido..bhahaha

p/s : USAHA TANGGA KEJAYAAN!!

Aku kna palat doe!!!

HaHa ini lah bahana daripada aku nganjing diorang semalam...arinie diorang lak kenakan aku...fuhh!! kcik aty aku ( time aku buat x ingat lak perasaan diorang ) padan dengan muka aku...haha.. diorang jeles aku dapat kasot raya baru..waaa lg panas ar aku diorang nganjing aku beli kasot baru ( beli salah xbeli salah )...then aku malas layan diorang..aku cabut kelas awal...then diorang col aku...tut!!! tut!! telefon aku berdering + bergegar = ada panggilan la..aku pun angkat..

zul : nak pew??
wan : makan kat luar jom? mu d mna??
zul : aku otw kuar ni...tubik ( kuar ) duit dari bank
wan : aku dtng jap ag
zul : orait

plupp!! letak call [ hehe :-)]
aku pun terus g warung depan poli...apa lagi ngup!! ngap!! ngup!! ngap!!
erkkkkkkk!!!! kenyang suda...

p/s : kepada fiza sory xdapat makan dgn ko...aku makn ngan dak2 laki td..pasuh aku ada problem..( masalah kesihatan )

chell~

outing dengan membe yg GUNJENG!!!

HAha arini aku keluar bersama rakan2 gonjeng aku...haha nawaitu kitaorang sbnarnya nk beli brng keprluan harian tp bila smpai sana nawaitu kitaorang jd lain pula..wawa...mmg gonjeng gilax!!!

Bile kitaorang lapar kitaorang pergilah ke PIZZA HUT..hehe..lapar gilew time uh...mcm nk makn je salah sorang dari membe aku...haaaa!! ni kitaorang makan crunchy crust size 13" dgn diletakkn royal masala..




huhu...selepas daripad itu kitaorang pergi pula KAROK!!! apa itu KAROK?? haha karaoke la awak...huhu...dibawah video kitaorang memekak!!

video

LIHAT!!

Related Posts with Thumbnails